Torcebraços

El torcebraçarm wresling, en anglès; pulso, en castellà- és una prova de força probablement, tan antiga com el propi ésser humà. Per definició és la competició que disputen dos oponents, cara a cara, que ajunten les seves respectives mans, bé la dreta, bé l’esquerra, aferrant-se-les fortament a través del dit polze. A la senyal, cadascun dels contrincants, proven de tombar el braç del contrincant. Guanya qui, demostrant tenir més força, fa tocar la mà del contrincant al costat oposat de la mà que s’empra. Amb finalitat competitiva, se’n desenvolupen campionats a nivell internacional des dels anys 50 del segle xx. La literatura ens reserva una aproximació èpica d’aquesta competició. La trobam a les pàgines The Old Man and the Sea (1952), d’Ernest Hemingway. El seu protagonisme, Santiago, un pescador que du vuitanta-quatre dies sense fer cap captura important. Per a molts, és conegut com El Campeón. El motiu és haver guanyat, quan era jove, a un negre sudamericà en un torcebraç que durà dos dies. La novel·la transcorre a Cuba, on l’autor hi passà els seus darrers anys abans de suïcidar-s’hi. Curiositat: el mot torcebraç, no el trobam recollit al Diccionari Català, Valencià, Balear. (DCVB)

Sobrecoberta de la primera edició americana de la refeida novel·la. Fou el darrer treball (complet) de Hemingway abans de suïcidar-se.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *