Dia Mundial de l’Alzheimer
Avui se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer. Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa, producte d’un procés de neurodegeneració i que es manifesta com a deteriorament cognitiu i trastorns conductuals.
Considerada la forma més comuna de demència, és incurable i terminal, i apareix amb més freqüència en persones majors de 65 anys, tot i que també pot desenvolupar-se, de manera molt excepcional, a partir dels 40 anys. La mitjana general és de set anys; menys del 3% dels pacients viuen més de 14 anys després del diagnòstic.
És més habitual en dones que en homes, a l’igual que la resta de demències, i es calcula que la pateixen 50 milions de persones arreu del món (devers 1 milió de persones a l’estat espanyol) i se’n diagnostiquen 10 millions de nous casos cada any.
Tot i que determinats esports (de contacte, on el cap sofreixi constants col·lissions) pot predisposar a patir la malaltia, és precisament la seva pràctica, la que pot ajudar a prevenir o fins i tot millorar la qualitat de vida dels que la pateixen.
Efectivament, són cada vegada més habituals els estudis que demostren els efectes beneficiosos de l’exercici físic sobre la funció cerebral, ja que pot disminuir el risc de deteriorament cognitiu i endarrerir l’inici de la demència en general. Així, hi ha estudis que han demostrat que les persones que no fan exercici físic incrementen notablement el risc de deteriorament cognitiu.
L’exercici físic es proposa com una mesura de fàcil accés, baix cost i pocs efectes secundaris; a més, no caldria fer un exercici físic excessiu per obtenir beneficis. Tant l’exercici físic com l’exercici cognitiu, ajuden a endarrerir l’aparició dels primers efectes.
En aquest segon grup, en destaca la pràctica dels escacs. Així, els escacs influeixen en l’alentiment del deteriorament cognitiu en persones grans, perquè malalties com l’alzheimer o la demència senil torbin més temps a invalidar qui les pateix.
La investigació, els programes de prevenció, detecció, concienciació i divulgació, igualment com l’assessorament i assisrtència tant als pacients com els seus familiars, són els eixos bàsics per prevenir, mitigar i aprendre a conviure amb aquesta pandèmia que tots hem patit, patim o patirem en algun moment de la nostra vida, personalment o bé familiarment. (CIEIB)