Dia 23 d’abril: Sant Jordi, llibres i olimpisme

Per el dia de Sant Jordi, d’any olímpic, i a 100 dies de l’inici dels jocs, què millor que entrar en matèria amb un llibre dedicat precisament al cicle olímpic al llarg de la seva intrahistòria: de les biografies d’alguns dels seus més destacats esportistes.

Parlam de 100 dioses del Olimpos : De niños a superhéroes, d’Alberto Lati, il·lustrat per Barrilete Cósmico i editat el 2020 per Plan B. Com bé explicita el títol, es tracta d’un repàs des de la infancia a la maduresa esportiva (sempre relativa als Jocs Olímpics) amb un nexe comú: són històries de superació, d’infanteses no sempre fàcils, en ocasions traumàtiques o disfuncionals, que arriben a assolir l’èxit i l’admiració del públic en el moment més important de les seves carreres esportives.

A cop d’anècdota, assistim a la superació de diversos devenirs en la vida de nins i nines, humans de carn i ossos, que en el futur, esdevendrien herois, semidéus de l’Olimp. Superacions abans i després del a seva participació en els Jocs, donat que algunes i alguns dels seus protagonistes, van haver de lluitar a braó amb la vida després de l’èxit o per culpa de l’èxit esportiu (vegem per exemple, els esportistes de països sotmesos a una dictadura).

En són exemple, Simone Biles, provinent d’una família desestructurada que la va donar en adopció, o bé l’aversió que acabà sofrint envers la piscina el nedador i plusmarquista Michael Phelps, o de la por atàvica d’Usain Bolt, l’home més ràpid del món, negant-se a competir per por de perdre. Per altra banda, Nadia Comaneci que fou descoberta el temps del pati a l’escola, o Yelena Isinbáyeva, víctima d’una severa depressió per mor de la seva alçada que no la feia apta per a la gimnàstica.

Són històries i anècdotes fascinants i tràgiques, a parts iguals, darrere de cadascun d’aquests talents dels Jocs Olímpics al llarg de la història.

Pel que fa al seu autor, Alberto Lati Mercado (Ciutat de Mèxic, 1978) és periodista i escriptor mexicà. Com a periodista, ha treballat en mitjats escrits i audiovisuals sempre relacionats amb l’esport. Actualment, treballa a Fox Sports amb el seu programa “Latitud Fox” i realitzant reportatges especials com la Copa Mundial de la FIFA Rússia 2018, Super Bowl LV, la Sèrie Mundial i Jocs Olímpics: Rio de Janeiro 2016, per exemple.

El podre trobar en tres formats –paper, digital i audiollibre– i resulta una lectura amena i molt recomanable per saber-ne més de la història de l’esport olímpic. (CIEIB)

Coberta del llibre que avui ens ocupa. Agraïm al nostre company Jorge Grigelmo Miguel haver-hos donat a conèixer el llibre, i al qual felicitam en el dia de la seva onomàstica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *