Periodisme esportiu: Gabriel Gomila Jaume
Dies enrera Gabriel Gomila Jaume “Canet” compartia el seu propòsit de finalitzar la seva vinculació professional com a corresponsal de premsa a Montuïri amb el Diario de Mallorca.
La seva ha estat una carrera professional que s’ha perllongat durant més de 50 anys que l’ha duit a col·laborar amb aquest i altres mitjans de comunicació, tant escrits com radiofònics. Moltes de les seves col·laboriacions tenen dos elements comuns: Montuïri, per una banda, el seu poble, i per l’altra, l’esport al qual ha dedicat i des de diferents àmbits, gran part de la seva trajectòria professional i personal com tractarem a continuació.
Per aquest motiu, el Centre d’Interpretació de les Illes Balears (GOIB) vol compartir un resum de la seva extensa i dilatada trajectòria professional i personal relativa a l’esport.
Gabriel obté (1975) el títol de magisteri com a mestre d’educació física en el (avui) CEIP Joan Mas i Verd, de Montuïri fins a 1993. A partir de llavors i fins a 2011, esdevendria professor de l’IES Felanitx. Amb anterioritat, ja havia tingut relació amb l’esport com a practicant, sobretot a través del futbol, a través de diversos equips de Montuïri i Porreres.
Com a promotor esportiu, entre 1973 i 2003 fou coordinador de l’Esport Escolar de bàsquet, voleibol, handbol, escacs, tennis, tennis taula, atletisme, futbol sala i jocs tradicionals. Cofundador del Torneig de sa Llum (1973), torneig de futbol base més antic de l’Estat i que en dates recents acabada de celebrar el seu 50è aniversari. Entre 1973 i 1984 fou organitzador en cap de l’esmentat torneig. Fou a més, cofundador (1981) i organitzador (1981-1984) del Cross Popular Montuïri. Entre els anys 1980 i 1983 fou organitzador de la Setmana Poliesportiva Sant Bartomeu, que incloïa el tennis, tennis taula, futbol sala i handbol. Entre 1981 i 1988 fou organitzador del Mes Poliesportiu de sa Fira, amb el handbol, el bàsquet, futbol sala, escacs i tennis taula com a disciplines esportives. Altrament, fou l’organitzador de la Jornada Poliesportiva Es Puig, de handbol, tennis taula, escacs, bàsquet i futbol sala.
Com a dirigent esportiu, des de la temporada 1976-1977 a 1985-1986, fou secretari, delegat, i entrenador del futbol base del CE Montuïri. Cofundador del Club Poliesportiu Montuïri (1983) de les seccions d’atletisme, bàsquet (femení i masculí), i futbol juvenil. El 1985 fou membre del comitè organitzador del Torneig de Futbol Benjamí de Mallorca del Consell de Mallorca. El 1987 fou cofundador i delegat del Club de Bàsquet Montuïri, i des de 1995 i fou membre del Patronat Municipal d’Esports de Montuïri, en matèria d’esport escolar.
Pel que fa al periodisme, des de 1967 a 2001 fou redactor en cap i cap de redacció d’esports de la revista Bona Pau. Des de 1967 és corresponsal esportiu de Diario de Mallorca. El 2017 celebrà els 50 anys de col·laborador. Altrament, i entre 1967 i 2015, i en diferents etapes, ha col·laborat com a redactor informatiu esportiu dels mitjans escrits Última Hora, Baleares, El Día de Baleares, i El Mundo. Altrament, i dins el mateix període, ha col·laborat amb Ràdio Popular, Ràdio Balear, RNE i IB3 Ràdio en les connexions de partits de futbol del CE Montuïri. Autor de El Montuïri fa història (1994) –sobre el darrer ascens del CE Montuïri a tercera divisió–, Torneig de la Llum. 25 aniversari (1973-1997), i de la Història del Torneig de sa Llum de Montuïri (1967-2012).
Entre les distincions i homenatges que se li han tributat al conjunt de la seva carrera professional, en destaquen la redacció i lectura del pregó de les Festes de Sant Bartomeu (2013) que incloïa un ampli apartat dedicat a l’esport. Ha rebut el Premi Nacional d’Educació física (1974), fou finalista (1985) a la Persona Física més distingida en el Foment de l’Esport Escolar (1984). Així mateix, fou Soci d’Honor de la Societat de Caçadors de Montuïri (1985-1986).
Altrament, ha rebut reconeixements del CE Montuïri (1997 i 2012) i als 20 anys com a responsable de la Comissió d’Esports de la Part Forana (Pla) (1993). La seva tasca en la consecució de l’esport escolar va tenir el reconeixement del Consell de Mallorca a la X Gala de l’Esport en Edat Escolar del Consell de Mallorca (2010). Per altra banda, va rebre la distinció de la Federació Balear de Futbol per la seva dedicació al futbol base en el decurs de la Gala del Futbol Balear (2007).
El 2017 i en motiu dels seus 50 anys com a corresponsal a Diario de Mallorca, va rebre el reconeixement dels seus companys de professió i de la direcció del rotatiu al qual havia dedicat el gruix de la seva vinculació amb els mitjans de comunicació.
El 2018 fou mereixedor del Premi Cornelius Atticus, màxima distinció atorgada pel Govern de les Illes Balears atorgat en reconeixement a totes aquelles persones de les Illes Balears que han dedicat la seva vida a la pràctica i a la promoció de l’esport i que formen part de la història i del fet cultural de les illes. La candidatura fou promoguda per l’Ajuntament de Montuïri. El 2022 Gran Gala del Futbol Balear, fou premiat pels seus 40 anys dedicats al fotoperiodisme esportiu en diversos mitjans de comunicació.
Els seus arxius fotogràfics i el conjunt de les seves cròniques i publicacions en la matèria són de gran interès per a la historiografia esportiva de Montuïri i Mallorca dels darrers seixanta anys. Seria una excel·lent notícia que les administracions públiques a nivell municipal, insular o autonòmic, li prestassin l’atenció que mereix i hi destinen els recursos necessaris per tal de preservar-los.
Des d’aquí el nostre agraïment a tots els anys en els quals ha col·laborat amb la passió i abnegació tant en donar a conèixer l’esport com Montuïri. En no poques vegades el CIEIB ha acudit a la seva erudició i prodigiosa memòria a la recerca d’una dada que li mancava. Moltes gràcies Biel! (Miquel S. Font Poquet)