Tal dia com avui…

de fa 50 anys, va tenir lloc un dels accidents aeris més coneguts de la història de l’esport. Es tracta de l’accident aeri dels Andes. Concretament l’accident del vol 571 de la Força Aèria Uruguaiana.

L’avió que transportava un equip de rugbi uruguaià -els Old Christians Club, d’Uruguai- cap a Santiago de Xile per disputar un partit -contra els Old Boys, de Xile- va tenir un accident aeri a la serralada dels Andes, prop de la frontera entre Xile i l’Argentina (a una vall anomenada posteriorment Vall de les llàgrimes).

En l’accident només van sobreviure 16 de les 45 persones que hi havia a bord (40 passatgers i 5 tripulants), el qual van sobreviure 72 dies al mig de les muntanyes. Es van refugiar de les baixes temperatures i de la meteorologia andines en el fuselatge de l’avió, que no havia quedat gaire malmès en l’accident.

La manca d’aliments i l’instint de supervivència els va portar a menjar carn humana dels morts en l’accident. Unes setmanes després de l’accident es va produir una allau que va provocar la mort d’alguns membres més i uns dies després van trobar a un o dos kilòmetres la cua de l’avió on hi havia algunes llaminadures i roba.

Finalment dos dels supervivents, Roberto Canessa i Fernando Parrado, després de dos mesos van decidir arriscar-se i anar a demanar ajuda. Deu dies després, els dos expedicionaris van arribar sense saber-ho a prop de la població de Los Maitines i des de l’altra banda del riu Sergio Catalán els va trobar. Catalán els hi va passar un paper i un bolígraf perquè expliquessin el que volien, Parrado va escriure un missatge i el va tornar a l’home, Catalán al llegir-ho va anar a demanar ajuda i unes hores després van ser rescatats. Uns helicòpters van anar a rescatar la resta de supervivents amb Parrado a bord com a guia.

Curiositat: Si Canessa i Parrado haguessin anat en direcció contrària, al cap de pocs dies haguessin trobat una carretera, del qual més endavant hi havia un hotel ple de menjar però no obert a la gent en aquell moment. (CIEIB)

Text de la nota manuscrita: “Vinc d’un avió que va caure a les muntanyes. Sóc uruguaià. Fa 10 dies que estem caminant. Tinc un amic ferit a dalt. A l’avió queden 14 persones ferides. Hem de sortir ràpid d’aquí i no sabem com. No tenim menjar. Estem febles. Quan ens van a buscar a dalt? Si us plau, no podem ni caminar. On som?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *