Còctel olímpic

En altres ocasions ja hem parlat de begudes i de combinacions de begudes relacionades amb l’esport. Avui parlarem d’un curiós còctel, molt poc conegut, però molt relacionat amb la matèria que ens ocupa.

L’hem trobat a les pàgines d’un rar volum titulat Las buenas compañías. El libro de los cocktails de cava (1993), del barman Josep Maria Gotarda, i amb pròleg del gran Manuel -Manolo- Vázquez Montalbán. El volum està dedicat -com explicita el títol- a l’elaboració de còctels a partir d’un ingredient base: el cava.

Entre les 25 elaboracions ens crida l’atenció la número IX. Du per títol Cobi, nom de la més famosa mascota olímpica de tots els temps, creada pel dissenyador i artista valencià Javier Mariscal. En transcrivim la recepta.

Ingredients

4/10 parts de suc de taronja, 1/10 parts de licor d’avellana i 5/10 parts de cava.

Elaboració

Es prepara directament en copa de cava. En un vas mesclador es refreden, amb molt de gel, el suc de taronja acabat d’esprémer, i el licor d’avellana. La mescla resultant s’aboca en la copa i es completa amb el cava ben fred.

La campanya de marxandatge dels JJOO de Barcelona 92 va deixar pocs -o cap- àmbit en el qual no tengués en el punt de mira. Com veim, el món de la cocteleria no se’n va escapar. En el seu moment va transcendir que en els actes d’inauguració dels esmentats Jocs, es va poder degustar aquesta combinació de begudes. Desconeixem quina repercussió va tenir. En tot cas, el referit volum el va salvar de l’oblit.

Com a curiositat, adjuntam un gravat de Javier Errando Mariscal (València, 1950) pare del Cobi. Es tracta del Bon à tirer, darrere de les proves prèvies a l’estampació definitiva. Està datada en el desembre de 1988. Si ens hi fixam (rodejat en groc), ja hi apareix un ca molt semblant a com serà a partir de 1992 Cobi. (Miquel S. Font – CIEIB)

Exemplar BAT del gravat sense títol de Javier Mariscal (1988). Procedència: Col·lecció Particular BVB, Mallorca. Agraïm la gentilesa de la seva propietària per poder-la publicar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *