Natació (Palma, 1840)

Un atent i intel·ligent lector de la nostra pàgina, ens fa notar que en recull de litografies del qual parlàvem fa unes setmanes, se’ns va passar per alt una interessant escena relativa a la cultura de l’esport.

Per tal d’esmenar l’errada (involuntària en tot moment) la reproduïm com a imatge del dia d’avui. L’artista, Pere d’Alcàntara Penya i Nicolau (Palma, 1823-1906), situa l’escena a la Porta de la Portella, a la falta de la murada, aproximadament on ara hi trobam el Parc de la Mar. Si mos hi fixam, a la part inferior esquerra, dins la mar, hi trobam nins o adults, dins l’aigua alguns fins i tot, en actitud natatòria.

L’obra, forma part del Panorama óptico-histórico-artístico de las Islas Baleares. Palma : [S.n.] (Impr. Pedro José Gelabert), 1840, d’Antoni Furió Sastre (Palma, 1789-1853), del qual ja en parlàrem fa unes setmanes.

Curiositat: el primer tractat que destaca la pràctica de la natació com a exercici físic beneficiós per a la salut, el devem a Hieronymus Mercurialis (1530-1606), autor de De Arte Gymnastica (Venècia, 1569). En podeu consultar una versió traduïda al castellà en edició facsímil de la de Madrid de 1845 a la nostra Biblioteca. (CIEIB)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *