Recomanació literària: Juliol a Mallorca, de Josep Lorman

Mallorca, i les Illes Balears per extensió, han estat i continuen essent motiu, argument o ubicació per a desenes i desenes d’obres de ficció en format literari, televisiu o fílmic. Avui vos presentarem un volum aparegut originalment el 1999 amb dos dels motius que principals del nostre web: Balears i l’esport.

Estam parlant de Juliol a Mallorca, de Josep Lorman (La Galera, BCN, 1999, o Ed. Moll, MCA, 2007), novel·la destinada al públic lector juvenil. En ella el seu protagonista, Ricard Muns treballador de la Generalitat de Catalunya en la persecució de delictes medioambientals, arriba a Mallorca per passar les vacances d’estiu amb uns amics. Lluny de la seva idea de la Mallorca idílica, la trama es complica.

Es veurà abocat involuntàriament en una desaparció en estranyes circumstàncies d’un membre del grup ecologista GOB, un cas de corrupció urbanística a un espai protegit de la serra de Tramuntana, la possible implicació d’un alemany ex-nazi, les apostes clandestines a les carreres de trot, però també l’encontre amb n’Aina, converteixen les vacances de Ricard en una aventura plena de misteri.

En paraules del propi autor: “Vaig iniciar la meva relació literària amb Mallorca, illa a la qual m’han passat a unir estrets llaços d’amistat i afecte, i on m’hi passo una bona part de l’any entre ametllers i parets de pedra seca. Llàstima que l’especulació urbanística i el turisme massiu estiguin malmetent aquest paradís mediterrani“.

En una estructura lineal, de fàcil lectura i amb gran component col·loquial, el protagonista i demés personatges que intervenen en la trama, ofereixen un argument dins els paràmetres de la novel·la negra. L’autor ofereix la visió d’una Mallorca ja afectada pel turisme, tema molt actual llavors i avui. Altament recomanable. (CIEIB)

Coberta del llibre en edició de Ed. Moll (2007)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *