Els mallorquins i la seva relació amb l’esport vistos per a una escocesa (1911)

Mary Stuart Boyt -nascuda Mary Kirkwood- va néixer a Glasgow, Escòcia el 1861. Treballà en publicacions de l’època com Scots Observer, Graphic, o Harper’s Magazine, entre altres. A partir de 1900, encetà una carrera de novel·lista que alternà amb alguns llibres de viatges. És el cas de The Fortunate isle : live and travel in Majorca, Minorca and Iviza, del 1911. Visità Mallorca durant cinc mesos, i féu algunes col·laboracions en la premsa de l’Illa sota el pseudònim de Star. Quan escriu sobre la pràctica de l’esport a Mallorca, s’hi refereix en els següents termes: “A Palma hi ha diversos clubs, els més importants dels quals són el Círculo Mallorquín, el Club Real de Regatas, la Veda, i d’altres, de signe polític, militar i social, als quals l’estranger trobaria poques dificultats per accedir-hi. Les quotes, que es cobren mensualment, sorprendrien un soci londinenc per ser ridículament baixes. També trobaria els altres membres educats i encantadors, però poc inclinats a apuntar-se a qualsevol exercici físic. I a excepció de casos molt excepcionals, la seva relació començaria i acabaria en el club. El mallorquí no sent gaire atracció per l’esport, tot i que hi ha clubs esportius. Detesta caminar i és molt poc habitual que jugui al tennis. No hi ha un sol camp de golf a tot l’arxipèlag. Un resident anglès que volgué promoure un club de golf va trobar-se amb la indiferència dels nadius; però la invasió de mitja dotzena de bons entusiastes probablement canviaria aquest actitud. Molts ciutadans tenen barques. Navegar sembla l’única ocupació cap a la qual senten alguna predilecció; resulta difícil concebre un passatemps més deliciós que navegar al llarg d’aquella pintoresca costa”. (Fragment extre de: Boyd, Mary Stuart Les illes venturoses : vida i viatge a Mallorca, Menorca i Eivissa. PMA : Documenta Balear s. l., 2008)

Portada de la primera edició anglesa de la referida obra (1911)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *