Prohibició de jugar a pilota (1452)

Ja hem parlat de les molèsties i conseqüències de excedir-se en la pràctica del joc de la pilota -en aquest cas concret, entengui’s pilota com a sinònim de triquet– En el cas de Ciutat, serveixi com exemple la prohibició feta pública l’onze de maig de 1452 per la qual quedava vedat “de jugar a la pilota i altres jocs atès l’enuig que provocaven als mercaders i negociants tant dins la Llotja nova com en les inmediacions”. La Llotja de Palma –construïda per Guillem Sagrera entre 1426 i 1447, i acabada per Guillem Vilasclar, per al Col·legi de la Mercaderia— oferia a infants i adults, unes parets planes i altres (28 m) molt addients per a la pràctica del joc. Com hem vist, l’abús és contemporani a la construcció de l’edifici però serà recursiu al llarg dels segles fins a dia d’avui. (Pons, Antoni Libre del Mostassaf. PMA : 1949. Pàg. 305 -CIEIB)

La instantània no correspon a Balears però, aquesta era la inscripció habitual durant el franquisme en moltes parets de les esglésies d’arreu de l’Estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *