Lèxic, activitat física i gastronomia (I)

En entrades anteriors ja hem parlat de la relació del lèxic amb l’activitat física i l’esport. L’àmbit lexicogràfic és imprescindible per entendre l’evolució, la història, la implementació a més de totes les ciències que intervenen en l’esport. Seria un bon exemple la dita: guanyar es brou. La lectura més immediata ens remet al “líquid en el qual s’han fet bullir certes substàncies (carn, peix, llegums, etc.)” tal com recull el Diccionari Català Valencià Balear. Però, com a locució i segons el mateix diccionari significa “vèncer qualcú en el joc, en una lluita, etc.” circumscrit a l’àmbit de l’illa de Mallorca. Un altre referent lúdic a veure amb el fet gastronòmics és la tarongeta, o “nom d’un joc que s’usava en el segle XVI“. Possiblement, les referències al joc de la taronja són assimilables a la nostra tarongeta i els trobaríem ja a Mallorca en el segle XIV. Les regles i finalitats del joc ens són desconegudes ja que se n’ha perdut en el temps però, amb molta seguretat hi intervenia una implementació en forma de taronja. En tot cas, ja en parlarem extensament més endavant. (CIEIB)

 

No sabem com es jugava a la tarongeta en la Mallorca del segle XVI però, sí que tenim el plaer de menjar les millors taronges del món a tocar de la mà. En la imatge, un hort de tarongers a la vila de Sóller.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *