Joventut Mariana : Una il·lusió permanent, d’Antoni García Guerrero

Pocs clubs esportius de balears veuen publicada la seva història. Encara menys, tenen la sort de què un historiador tan competent com Antoni García Guerrero hi dediquin tants esforços i tants d’anys de la seva vida en la seva consecució. Qualsevol historiador que en volgués confegir la seva trajectòria hauria abandonat abans, si tenim en compte que Joventut Mariana : Una il·lusió permanent, fou projectat fa gairebé tres lustres, coincidint amb el 70è aniversari de l’entitat.

Però enguany, coincidint amb 80è aniversari de l’entitat i el 90è del primer partit de bàsquet del qual es té notícia celebrat a les Illes Balears, apareix a la fi la materialització de les seves investigacions en format llibre al llarg de 388 pàgines. En edició en català i castellà, profusament il·lustrat, l’autor proposa un recorregut cronològic a través de la història de l’entitat. Defugint de l’habitual manual temporada-resultats-posició a la taula, el treball de Toni és amè i didàctic, farcit de detalls i anècdotes. Interrompen la narració un grapat d’entrevistes -més de 70- que conten de manera directa episodis de la història de l’entitat.

Destacar la nodrida bibliografia consultada -capçaleres de diaris i revistes, principalment-, parella amb un ampli mostrari d’entrevistes i arxius consultats que fan mereixedora a la família del Joventut Mariana i al bàsquet en general d’una sort immensa per haver tengut a Toni García com al seu historiador de capçalera. Només un retret i que personalment, li transmetérem a l’autor: ens agradaria llegir més coses seves i no haver d’esperar tants d’anys a llegir les seves investigacions.

En altres articles -vegeu: Els mallorquins a l’Olimpíada que nou fou– ja parlàvem d’un grapat d’historiadors que dediquen part o la totalitat de les seves investigacions a la història de l’esport de les Illes Balears i no de bades hi afegíem el nom d’Antoni García. Aquest volum, entre altres treballs seus palesen l’agraïment que es mereix. En nom de la cultura de l’esport de les IB li agraïm el titànic esforç que no ha cessat amb els anys en la consecució del volum que tenim a les mans. Una obra que és i serà segur, model de com s’haurien de fer les històries de clubs o entitats a les nostres Illes si els hi retornéssim el respecte i la importància que es mereixen.

Antoni García Guerrero (Manacor, 1973) col·labora des de fa anys amb la Fundació FEBIB 1935 en articles sobre la història del bàsquet a les Illes Balears, difosos a través del seu web. Col·laborador en altres obres col·lectives en la part del bàsquet (amb Miquel Vidal Perelló) o concretament del bàsquet a Balears (Historia del Baloncesto en España, de Jiménez Poyato). (CIEIB)

Coberta del volum d’Antoni García Guerrero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.