Orsai. L’Atlètic Balears. Entre la sociologia i el futbol, de Vicenç Amengual i Salas

Ja podeu consultar a la Biblioteca de l’Esport el volum editat per Illa Edicions (2021) que du per títol Orsai. L’Atlètic Balears. Entre la sociologia i el futbol, de Vicenç Amengual i Salas (Palma, 1966). Es tracta d’una antologia dels articles que des de desembre de 2017 ve publicant a Diario de Malllorca dins la secció Orsai dedicada al club de futbol Atlètic Balears. El volum està prologat -per partida doble- per Tomeu Salas i Manel Santana, i recull 55 col·laboracions que Amengual ha signat al llarg de quatre anys.

Pels qui són lectors de la premsa diària local, a Orsai ja saben que no només es parla de la immediata actualitat de l’últim resultat de l’ATB. Sovint, el resultat del darrer encontre és el de menys. La intenció d’Orsai doncs, va més enllà dels 90 minuts de penes i de glòries del primer equip de l’entitat. L’autor els defineix defineix com la nostàlgia d’un temps passat -en el seu cas personal, de les dècades dels 80 i 90- Sovint les anècdotes (directe o indirectament futbolístiques) serveixen a Vincenç per introduir un aspecte sobre la trajectòria i la idiosincràsia del segon club de futbol més antic de Ciutat. Per a cròniques ja basten totes les pàgines que les dues capçaleres de Ciutat dediquen als seus dos principals clubs de futbol. El seus articles no sobrepassen els 1.000 caràcters fet que suposa una necessitat de desenvolupar una idea sense enfilar-se per les branques. Vicenç mai ha volgut brevejar d’un coneixement enciclopèdic pel que fa a l’entitat -que el té i l’augmenta amb els anys- però demostra una saviesa sòlida al respecte.

que el terme sociologia del sotstítol està plenament justificat. En les seves col·laboracions no hi trobareu un resultat esportiu concret, l’anàlisi d’un tàctica de joc o l’estadística de jugadors o temporades. Hi trobareu la reflexió sobre tot allò que és ser del Baleares sense ser exclusivament un amant del futbol. “Sentiment obrer, passió i defensa d’uns valors culturals que uneix les nostres illes” és un dels principis sobre els quals gira la filosofia del club i els principis sobre els que Vicenç escriu els seus articles. Si “el futbol és una religió a la recerca d’un Déu” (tal com va sentenciar el gran Manuel Vázquez Montalbán), aquests articles en són les encícliques de l’ATB i Amengual el seu avantatjat apòstol.

Vicenç Amengual i Salas (Palma, 1966) és historiador de l’art, mestre i col·leccionista. Professionalment, vinculat al món de la docència, ha desenvolupat una tasca com a investigar sobre els llibres de viatgers i de les guies de viatge en diversos treballs vom Visió d’Andratx a través dels llibres de viatge (1860-1940) o Selva a les guies de viatge (1891-1970). En l’àmbit de la cultura de l’esport i des de 2019 és president de la Federació de Penyes de l’ATB i des de 2017. Altrament, fou comissari de l’exposició en motiu del 75è aniversari del club l’any 2017. Com ja hem dit, és el responsable de la secció Orsai, al Diario de Mallorca. (CIEIB)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *