Música i esport : Carros de foc (1981)

Fa pocs dies moria Vangelis (Evànguelos Odisseas Papathanassiu, Agria, Grècia, 1943 – París, 2022). Compositor i multiinstrumentista, fou un dels més destacats membres del corrent de música New Age. La seva relació amb l’esport esdevé el 1981 quan li és encomanada la banda sonora del film britànic Chariots of Fire -Carros de Foc, en català, Carrozas de Fuego, a hispanoamèrica- ambientada en els JJOO de París de 1924 -posteriorment, un any més tard, compondria també la banda sonora de Blade Runner, que esdevendrien des del primer moment, dues de les bandes sonores capdavanteres en els seus respectius gèneres cinematogràfics-.
S’ha dit en múltiples ocasions que Carros de foc, que va posar de moda el cinema esportiu. El seu director era Hugh Hudson (Londres, 1936). Hudson havia llegit una vegada la història real de dos corredors britànics, un un devot cristià i l’altre jueu, que van participar als Jocs Olímpics de París 1924 superant els atletes més coneguts del moment. El director va veure que aquella història tenia moltes possibilitats cinematogràfiques. De fet, la volia convertir-la en un cant a l’esport. Com a protagonistes crida els llavors desconeguts Ben Cross i Ian Charleson perquè donin vida als dos atletes: Ian Holm. A més, li demana a Vangelis que composi la banda sonora, un encert més per convertir la cinta en títol de culte.
Vangelis venia de ser un dels integrants d”Aphrodite’s Child’, un famós grup musical grec de finals dels 60 –juntament amb Demis Roussos, cosí seu, que va cantar a Mallorca en el decurs del Musical Mallorca 1978– que, després de la seva dissolució, s’havia dedicat a experimental amb la música electrònica i la new age. Vangelis dona protagonisme al piano i a les sintetitzadors per a la nova banda sonora. El tema principal de la banda, ha estat utilitzat posteriorment en múltiples ocasions en programes i actes relacionats amb l’esport. Per exemple, va sonar en la cerimònia d’inauguració dels JJOO de Londres 2012.

Tornant a la pel·lícula, fou rodada en diferents localitzacions d’Escòcia, però sobretot a St. Andrews. Va aconseguir una reconstrucció escrupolosa dels Jocs Olímpics. El títol de ‘Carros de foc’ procedeix d’un vers de Jerusalem, del poeta William Blake (1808) –Bring me my Bow of burning gold; / Bring me my Arrows of desire: / Bring me my Spear: O clouds unfold! / Bring me my Chariot of fire!– que és també un conegut himne britànic. ‘Carros de foc’ va tenir un pressupost de cinc milions i mig de dòlars, i només als Estats Units en les primeres setmanes de projecció ja havia superat els 59 milions. El maig de 1981 participa al Festival de Cannes on obté el premi al Millor Actor de Repartiment (Ian Holm).
La pel·lícula aconsegueix l’Oscar a la millor fotografia, al millor guió original, a la millor música i al millor vestuari, i va ser nominada a millor director, millor actor de repartiment (Ian Holm) i millor muntatge. També va tenir Baftes a la millor pel·lícula, al millor actor de repartiment (Ian Holm) i al millor vestuari, i el Globus d’Or a la millor pel·lícula estrangera. Ara com sempre, és una immillorable ocasió per escoltar la seva banda sonora o potser, tornar a revisitar la pel·lícula o veure-la per primera vegada. (CIEIB)

Fotograma de la pel·lícula Chariots of Fire (1981), bando sonora original de Vangelis. (Festival de Cannes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.