Periodisme esportiu femení amb nom propi: Josefina Carabias

En dies passats sortia a col·lació el nom de Josefina Carabias Sánchez-Ocaña (Arenas de San Pedro, Àvila, 1908-Madrid, 1980) tot parlant de Anna Maria Martínez Sagi. Les dues són considerades pioneres del periodisme femení esportiu a l’Estat.

Concretament, Josefina -o Pepita, com li deien en l’àmbit familiar- fou una advocada, escriptora, locutora, corresponsal i periodista espanyola, no només considerada una de les primeres redactores esportives, sinó que també precursora de la presència femenina en l’àmbit periodístic a a l’Estat. Era filla de pares agricultors i ramaders, es va traslladar a Madrid molt jove i allà es va llicenciar en Dret el 1930. Relacionada familiarment amb el director de la revista Estampa, en va destacar el seu debut periodístic arrel d’una entrevista allí publicada a la política Victoria Kent, directora general de Presons de la República. Durant els anys 1930 va ser cronista parlamentària dels diaris Ahora i La Voz, alhora que col·laboradora al primer programa informatiu de la ràdio espanyola: La palabra d’Unión Radio de Madrid. En aquest programa, va tenir la possibilitat de retransmetre l’homenatge a Miguel de Unamuno a la Universitat de Salamanca.

En posterioritat al conflicte bèl·lic peninsular, fou depurada i li fou retirat el carnet de premsa. Continua escrivint sota el pseudònim Carmen Moreno, entre altres, moltes cròniques i articles sobre futbol, recollits en format llibre el 1950 sota el títol La mujer en el fútbol. El llibre va tenir un èxit immediat que el faria desaparéixer de les prestatgeries de les llibreries en 10 dies. Avui per avui és un llibre impossible de trobar en el mercat de segona mà.

El 1959 es va traslladar a París com a corresponsal del Diario Ya, en el qual va desenvolupar la seva carrera fins a la seva mort. Es va dedicar també a la traducció i va escriure diversos llibres de reportatges, biografies, dues novel·les curtes i una obra teatral. En el número 67 del carrer Zurbano de Madrid una placa recorda el lloc on va viure i morí Josefina Carabias. El 8 de març de 2018 el Congreso de los Diputados creava un premi que di el seu nom, en reconeixement als professionals de la informació que destaquin per la seva brillant narració del treball parlamentari o la defensa dels drets i llibertats des del Congrés.

Va estar casada amb l’advocat i economista José Rico Godoy. Mare de la periodista, guionista i anticatalanista Carmen Rico Godoy, fou a més, l’orgullosa mare de María de les Mercedes Rico Carabias, diplomàtica i primera dona a ocupar la titularitat d’una ambaixada d’Espanya. (CIEIB)

Una de les instantànies més conegudes de la periodista Josefina Carabias. (Viquipèdia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *