James Bond i els esports

James Bond és el protagonista de les novel·les de Ian Fleming, conegut també com a “007”, el seu nom en clau. Agent secret anglès que treballa com a espia a diferents parts del món, va merèixer dotze novel·les més vuit històries curtes, que han servit d’inspiració per a totes les pel·lícules de la sèrie, a excepció de 007 Llicència per a matar i Goldeneye. El seu creador va estudiar a Eton i va passar dos anys a l’escola militar de Sandhurst. Va abandonar els estudis militars el 1927, data en la qual va decidir començar una carrera universitària. Durant la Segona Guerra Mundial, es va allistar a la Intel·ligència Naval. Durant aquest període, Fleming va concebre un pla que mai va ser executat: l’Operació Ruthless, per capturar la màquina codificadora Enigma, usada en les comunicacions de l’armada alemanya. El treball com assistent en els serveis secrets va permetre a Fleming imbuir de l’ambient que es respira en les seves novel·les d’espionatge. Allí va entrar en contacte amb Dušan “Dusko” Popov (Sèrbia 1912- EUA 1981) agent doble per el MI5 durant la Segona Guerra Mundial, sota el nom clau de Tricicle, per als aliats, o Ivan, per a la Abwerhr, els serveis secrets nazis. Bond estaria inspirat en Popov: un playboy immoral, jugador de bacarà que donava poca importància als diners en metàl·lic. Fixeu-vos en aquest nom perquè tornarà aparèixer en la nostra història d’avui.

Però, tornem a l’argument del present article: la relació de James Bond amb els esports. Segons la biografia del personatge, als 12 anys, sabem que va entrar al Fettes College, on va destacar als esports, principalment la boxa, i que va ser fundador de la primera classe de judo del Centre. La relació de James Bond amb l’esport va més enllà de la novel·la escrita i es trasllada a la gran pantalla. L’escriptor britànic Ian Fleming, era soci del Royal Saint Georges, el camp de Golf on es du a terme l’Open Britànic, per la qual cosa va aparèixer com a part de la trama de la pel·lícula “Goldfinger” el 1964. En les seves versions cinematogràfiques, Bond ha practicat els següents esports:

Esquí
Apareix esquiant en “Al servei de Sa Magestat” (1969), “L’espia que m’estimava” (1977), “Només per als teus ulls” (1981), “Panorama per a matar” (1985), “Alta tensió” (1987), “El món mai és suficient (1999)” i “Spectre” (2015) És per tant, l’esport on l’agent amb llicència per a matar més s’ha prodigat.

Golf
“Goldfinger” (1964) i a “El demà mai more” (1997), trobam a Bond abocant la pilota al Stoke Park, conegut camp de golf al Regne Unit.

Surf
James Bond s’atreveix a solcar les ones en una sola pel·lícula: “More un altre dia” (2002)

Esgrima

Igualment que en el surf, també a “More un altre dia” (2002) se’n surt prou bé amb el floret a la mà.

Escalada
Serà a “Només per als teus ulls” (1981) on el súper agent (interpretat per Roger Moore) posarà la seva vida en perill per tal d’ascendir al Monestir de Meteora.

Parkour
La segona versió de “Casino Royale” (2006), interpretada per Daniel Craig encalçarà a un fugitiu en diversos edificis en construcció a molts metres d’alçada fent servir només el seu cos per tal de glapir-lo.

Com en el seu dia a dia, Bond era un excel·lent atleta com així ho va demostrar pel·lícula rere pel·lícula. Tot i comptar amb tot moment amb actors especialistes per al rodatge de les escenes més perilloses, els actors que han interpretat aquest agent amb llicència per a matar, tenen com un dels trets d’identitat el fet d’estar en vertadera forma física. El cas més extrem és tal volta el de Daniel Craig qui abans i durant l’execució de cada pel·lícula havia de sotmetre’s a uns ferris entrenaments físics per tal de aguantar el ritme i les exigències del rodatge, constantment supervisats per diversos entrenadors personals.

Curiositat: el referit agent doble Dusko Popov que inspirar James Bond a Fleming, va viure una temporada a Mallorca. Concretament, a Cala d’Or, l’estiu de 1965. Va intentar passar el més desapercebut possible -tot i estar casat amb una exuberant model sueca que segons les cròniques, era un autèntic reclam i es feia notar per on passava- Com sol passar a les Illes, només anys després es va desvetllar entre nosaltres la seva vertadera identitat. (CIEIB)

Imatge del passaport de “Dusko” Popov, agent doble que va inspirar James Bond a Ian Fleming.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.