Tal dia com avui…

de 1936, en la prova de marató dels JJOO de Berlín 1936, l’equip japonès estava format per coreans que foren obligats a córrer sota la bandera del Japó, després de l’ocupació japonesa del seu país des de 1904. Feren podi Sohn Kee-Chung (or) i Nam Sun-Yong (bronze). El britànic Ernest Harper fou plata. La parella coreana no volien pujar al podi com a protesta per la invasió del seu país. Foren obligats pel president del COJ. Escoltaren l’himne amb el cap cot i Sohn -que havia fet els 42,195 km en un temps de 2:31:42 segons- cobrí la medalla amb el ram de llorer que li havien entregat. L’endemà, un diari coreà titulà a la portada Corea guanya la marató de Berlín!. Sohn Fou represaliat i privat de llibertat quan fou tancat diversos mesos a la presó pel seu acte de protesta. Justícia poètica de la vida, als 64 anys d’edat, Sohn realitzà el darrer relleu de la torxa olímpica en els JJOO de Seül 1988. (CIEIB)

El maratonià coreà Nam Sun-Yong. (Viquipèdia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.