Dia Mundial de l’Alzheimer

Avui dia 21 de setembre celebram el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia que pateixen, juntament amb altres demències, 46 milions de persones a tot el món. De fet, cada 3 segons es diagnostica un nou cas. L’absència de tractaments efectius i l’augment de l’esperança de vida de la població són dos factors determinants. Si no trobem una solució, en 2050 el nombre de casos s’haurà triplicat.

Aquest dia ha estat proclamat a nivell mundial per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i recolzat per Alzheimer’s Disease International (ADI).

La malaltia d’Alzheimer és la manera més comuna de demència: es calcula que representa entre un 60% i un 70% dels casos. Tal com recull la web de CEAFA (Confederació Espanyol d’Alzheimer), diferents estudis han mostrat que la pràctica dels escacs ajuda a prevenir la malaltia d’Alzheimer.

Segons un article publicat recentment en la prestigiosa Journal of Neurology, Neurosurgery& Psychiatry, dels 395 estudis previstos (243 estudis prospectius observacionals i 152 assaigs controlats aleatoris) contemplats fins a març de 2019, desenvolupat a la Xina, reflecteixen que la millor defensa contra l’Alzheimer es activar la ment amb l’ús constant del cervell, i en destaquen: la lectura, els trencaclosques i la pràctica dels escacs.

Cada vegada més se celebren curses popular amb finalitats benèfiques i amb l’afany de donar a conèixer aquesta malaltia. És el cas, entre altres, de la X Cursa per l’alzheimer, celebrada el passat diumenge 18 a Pollença. Contemplava les modalitats de cursa, nordic walking, caminada i cursa escolar amb distància adaptada. Fou organitzada per l’Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer (AFAMA), entitat creada el 1997 per intentar donar a conèixer la malaltia d’Alzheimer i altres demències i aprendre com afrontar la situació en què es troba no solament el malalt sinó també la família. AFAMA és una associació d’àmbit local i dona cobertura a la zona nord de Mallorca.

Amb un gran èxit de participació, fou una excel·lent iniciativa per donar a conèixer l’encomiable tasca de l’Associació i a la vegada, mostrar la dimensió d’aquesta silenciosa malaltia que ens afecta a tots d’una manera o altra. (CIEIB)

 
El llaç morat és el símbol internacional amb el qual s’identifica la malaltia de l’Alzheimer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.