Aurora Picornell Femenías

Gabriel Picornell i Serra va agafar por de la mar tot i viure en un dels barris més mariners de Ciutat, el Molinar. Un temporal havia enfonsat el seu llaüt, el Kassim. Molt possiblement aquest era l’antecedent per el qual li desagradava que els seus set fills embarquessin. Tot i l’oposició paterna, Joan i Llibertat, embarcaren el 18 de juliol de 1936 cap a les Olimpíades Populars de Barcelona. L’esdeveniment esportiu i cultural els hi salvà les vides tot i passar a viure a l’exili. A Mallorca varen quedar els seus pares i la resta dels seus germans. La filla que feia sis, va quedar a Ciutat per tenir cura de la seva filla, Octubrina, de dos anys d’edat. Si hagués partit cap a Barcelona hauria passat fam, l’exili, el front i les bombes però no l’injust destí que una guerra entre germans li deparava…

Segons els testimonis més fiables, seria detinguda el 19 de juliol, possiblement en les proximitats de la Casa del Poble de Palma. Tancada a la Presó Provincial de Palma (altrament, “dels Caputxins”) el novembre era traslladada, amb la resta de les dones, a la presó de Can Sales. La nit dels Reis -del 5 al 6 de gener de 1937– fou treta juntament amb les seves companyes del Partit Comunista. Les cinc dones –conegudes com les Roges del Molinar– van ser vexades, molt possiblement violades a Montuïri i assassinades a l’oratori de la Creu, de Porreres. L’endemà, un repartidor de la ca’n Miret, ufanós, mostrava a qui el volgués escoltar la seva roba interior en un cafè del Molinar.

Ahir trobaren el seu cos i la seva arma, una ploma estilogràfica. Nomia Aurora Picornell Femenías (Palma, el Molinar 1912-Son Coletes, Manacor, 1937) (Miquel S. Font Poquet)

Una de les poques imatges que es conserven d’Aurora Picornell Femenías.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *