Els JJOO Massai

Durant aquests dies se celebren a Kenia els Jocs Olímpics Massai. Es tracta d’un esdeveniment multiesportiu biennal que té lloc al país africà amb el propòsit de perpetuar els costums ancestrals del poble Massai.

Els seus orígen es remunten a l’any 2008 quan els patriarques del poble massai van plantejar la necessitat d’eliminar la cacera de lleons, que havia estat un ritu important entre els joves per demostrar la transició a l’edat adulta. La cacera, i la conseqüent desaparició de la vida salvatge, tenia amenaçada la mateixa existència de la cultura massai. En substitució d’aquell ancestrals rituals cinegètics, els patriarques de diverses tribus van buscar l’ajuda de l’organització Big Life Foundation, que van concebre, juntament amb els nadius del Parc nacional d’Amboseli, un programa educatiu de conservació per als guerrers massai que va donar com a resultat l’organització dels primers Jocs Olímpics Masai l’any 2012. Com a padrí de les dues primeres edicions es va nomenar el campió olímpic David Rudisha.

Els jocs es desenvolupen en tres fases al llarg de l’any. Així, al mes de gener es realitza un ensenyament dels joves massai per a les proves. Posteriorment competeixen per ser seleccionats a un dels quatre equips que representaran cada manyatta (assentaments). La segona fase, entre el juliol i l’octubre, consisteix en esdeveniments regionals en què cada equip s’enfronta l’un contra l’altre. Per al mes de desembre es realitzen els Jocs Olímpics Masai, on tots els manyattes competeixen al llarg del dia per a agència dels premis.

Pel que fa a les proves que integren els Jocs, hi tenen una important presències les destreses tradicionals dels guerrers massai, sinònim de la bravura que caracteritza al seu poble. Concretament, esdevenen a través de les proves atlètiques sobre una superfície de 100, 200, 500, 800, 1500 i 5000 metres, per una banda, el salt d’alçada, el llançament de rungu -arma d’atal consistent una barra de fusta amb finalitats cinegètiques i marcials- i de javalina, com a proves de destresa.

Si estau aquests dies estau cansats de futbol, els JJOO Massai són una bona alternativa. (CIEIB)

El salt d’alçada és un dels rites més característics ons els guerrers demostren la seva bravura com més s’allunyen del terra. (Viquipèdia)

					

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *