Esport i etimologia: cursa, carrera i correguda

El mot cursa és definit en el DCVB com “l’acció de córrer en competició; correguda; cast. carrera” i pel que fa l’etimologia ens remet al préstec modern del francès course, mateix significat.

Curiosament, no ens remet en cap moment al llatí cursus, evident origen del mot, i amb el mateix significat.

N’és sinònim avui per avui, carrera, i que l’esmentat diccionari defineix com: “Acte de córrer sense interrupció (dit principalment dels cavalls)”.

Fixem-nos que en el moment d’editar-se el recull (anys seixanta de la passada centúria) el mot es referia principalment a les curses o carreres de cavalls.

En l’actualitat els dos mots són indestriables si bé és cert que els humans competeixen en curses i els cavalls i màquines (automòbils, motocicletes i bicicletes) solen competir en carreres.

Caldria afegir el mot correguda a la nostra llista. És definit com: “Acte de córrer; cast. corrida, carrera; o bé: Espectacle consistent a provar-se a córrer persones, animals o vehicles, per disputar-se un premi o un títol de campió; cast. carrera, corrida”.

En l’actualitat, és gairebé restringit el seu ús per referir-nos a les Corregudes de joies, i que el diccionari defineix com “nom genèric de les corregudes en què els corredors es disputen un premi (joia), que sol consistir en un pollastre, en un mocador o altra peça de vestir, en una cullera d’argent, etc.”

Tornant al mot cursa, és curiós observar que cursus fou el nom atorgat pels primer arqueòlegs britànics (vegi’s William Stukeley) als nombrosos i grans monticles de terra paral·lels amb síquies externes. Segons aquells, es tractava d’antigues pistes romanes de curses. D’aquí el nom de cursa. Actualment, tal creença ha sigut bandejada i són considerades construccions neolítiques i podrien haver tengut una funció cerimonial, avui desconeguda. (Miquel S. Font – CIEIB)

Cursus de Stonehenge, Anglaterra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *