El bufó de la cort*

Si en alguna ocasió heu vist un showman, elegant i entrat en anys, fent una exhibició de malabarismes amb la raqueta dins una pista de tennis, probablement ja coneixeu a Mansour Bahrami.

Nascut el 26 d’abril de 1956 a Pèrsia (Iran) és un jugador de tennis professional. Des de 1989 hostenta la doble nacionalitat inaniana i francesa, país aquest últim, on hi viu d’ençà. Com a tennista professional, va obtenir un èxit moderta en l’ATP (arribà al 22è lloc del rànquing) però el seu talent per a l’espectacle ha fet d’ell una figura popular en torneigs als quals és convidat amb asiduïtat.

El seu evident talent (que no resultats) el va dur a formar part de l’equip que va prendre a la Copa Davis (va ajudar l’equip obtenint la victòria a l’edat de 16 anys), però a finals de 1970 la Revolució Islàmica produïda a l’Iran va fer que el tennis fos vist com un esport capitalista i elitista.

Paradoxalment, va passar els següents tres anys jugant backgammon pel fet que totes les pistes de tennis s’havien tancat al seu país. En la seva desesperació, va fugir a França amb els estalvis (i el seu talent) de la seva vida.

Mansour trobà en la modalitat de dobles un cert èxit que el dugueren a la final de dobles de l’Open de França, el 1989, fent parella amb Eric Winogradsky. El seu estil ha estat definit com extravagant i propens a fer un joc que cerca la bellesa per damunt del resultat, la qual cosa féu que es decantés per l’ATP Champions Tour, que no pas al circuit regular. Aquestes característiques han propiciat que s’hagi convertit en un referent en els partits de tennis per invitació de la tercera edat durant 20 anys. El va publicar el 2009 la seva autobiografia en anglès The Court Jester (El bufó de la cort).

* Joc de paraules que s’estableix entre el títol de l’article i l’autobiografia de Mansour Bahrami. Court, en anglès, significa a la vegada cort (residència de la casa reial) i pista de tennis. El títol del referit volum es podria traduir com El bufó de la cort i de la pista. (CIEIB)

Mansour Barami en plena exhibició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *